Motorrijbewijs

Al jaren helpt Karim om jongeren en ouderen hun motorrijbewijs te halen. Rijschool Kalai is een rijschool met één van de hoogste slagingspercentages.

Je motorrijbewijs in de buurt van Gouda

Voor veel mensen is het een droom: het behalen van hun motorrijbewijs. Bij ons kan je die droom waarmaken! We lessen met de motor in de omgeving Gouda, Waddinxveen, Boskoop, Nieuwerkerk aan de IJssel, Moordecht en Nesselande. Lekker dichtbij. En nooit zijn er meer dan 2 leerlingen per rijles. Je krijgt de aandacht die je verwacht en nodig hebt: persoonlijk, enthousiast en direct. Zodat je met veel plezier, maar gefocust op de motorrijexamens AVB en AVD (het zijn er twee), je motorrijlessen volgt. Je motorrijbewijs halen? Neem contact met ons op.

Wat kun je van onze motorrijlessen verwachten?

Je lest op een Honda CBF 500 ABS (voor A2) of een Honda CBF 650 ABS ( A / A2 (Code 80) ). Een motorrijles duurt ongeveer 60 minuten en een losse les kost €40,- . Maar je kan natuurlijk ook voor één van onze motorrijbewijs lespakketten kiezen!

Motorrijles van een gediplomeerde instructeur

Je krijgt altijd les van dezelfde instructeur, die KNMV-gediplomeerd is (KGI). Een KGI gediplomeerd motorrijinstructeur heeft op eigen initiatief een aanvullende motorvakopleiding bij de KNMV gevolgd. Ook volgt hij een verplichte jaarlijkse bijscholing. Zoals je zou verwachten is motorrijden ook de hobby van de instructeur, dat zie je dan ook terug in de enthousiasme tijdens de lessen.

Wat houdt KNMV-gediplomeerd in?

Iedere KNMV-gediplomeerd motorijinstructeur volgt bij het lesgeven het met de KNMV afgesproken protocol. De hoofdpunten uit dit protocol zijn:

 • Een KGI’er geeft rijles vanaf de motor. Hij geeft hierdoor het juiste voorbeeld, maar is ook in staat om altijd een goede demonstratie te geven.
 • Een KGI’er geeft het goede voorbeeld door volledig motorkleding te dragen.
 • Na afloop van elke les vult de KGI’er samen met de leerling een leskaart in, waarmee de voortgang wordt bijgehouden.

Spoedcursus motorrijden

Wil jij binnen een paar dagen of weken je motorrijbewijs halen? Volg dan een spoedcursus. Samen overleggen we het aantal rijlessen en het tijdspad waarin je lessen wilt volgen en ook je examens wilt afleggen. Bel of mail ons voor een introductieles op de motor of als je meer informatie over het het nemen van een spoedcursus wil.

Je eerste motorrijles

Wanneer je een eerste rijles heb, ga je met de instructeur mee naar een oefenbaan. Daar krijg je de eerste tips en tricks over het motorrijden. Tijdens deze eerste motorrijles mag je ook al zelf wat oefenen op de motor. Een snelle leerling rijdt vaak al terug met de instructeur achterop.

10 leerlingen geslaagd voor AVB
10 leerlingen geslaagd voor AVB

Vervolg na de eerste motorrijles

Terwijl je lessen volgt, houdt de instructeur je vorderingen bij. Op de weg, maar ook op de oefenbaan, waar je bijzondere verrichtingen oefent. Je benut je lestijd volledig. Hoe beter jij de motor onder controle hebt en je verkeersinzicht laat zien, hoe eerder jij je motorrijbewijs haalt.

Nog nooit op een motor gezeten of heb je al enige rijervaring?

Het is geen enkel probleem wanneer je zonder enige ervaring wil beginnen. We kijken naar je motivatie, je doorzettingsvermogen en ervaring en passen het lesprogramma daarop aan. Je lest dus altijd op jouw niveau. Stap voor stap werken we toe naar het examen. Introductieles aanvragen?

Theorie-examen voor de motor

Voordat je je praktijkexamen AVD mag doen, moet je in het bezit zijn van je motortheorie. Als je nog geen autorijbewijs hebt, moet je eerst met succes een motor theorie-examen afleggen voordat je praktijk motorrijlessen mag volgen. Het is verstandig om je theorie-examen tijdig te halen, anders kan je misschien niet afrijden door het ontbreken van je theoriecertificaat. Wil jij een gratis online motortheorie examen oefenen? Kijk dan hier: Gratis online motorexamen.

De praktijk motorexamens AVB en AVD * (bron: CBR)

Om je motorrijbewijs te halen, moet je 3 examens afleggen, waarvan 1 theorie en 2 praktijk. De praktijkexamens worden ook wel AVB en AVD genoemd. AVB Staat voor A (Motorcode) Voertuigbeheersing, dat is een examen waar je bepaalde speciale handelingen en bijzondere verrichtingen moet doen.

AVB motorexamen (Voertuigbeheersing)

Het eerste examen AVB bestaat uit 4 clusters die als volgt zijn ingedeeld:

 1. Lopen en parkeren met de motor (1 oefening);
 2. Bijzondere verrichtingen bij lage snelheid (5 oefeningen);
 3. Bijzondere verrichtingen bij hoge snelheid (3 oefeningen);
 4. Remoefeningen (3 oefeningen).

In totaal zijn er dus 12 bijzondere verrichtingen. Op het examen krijg je 7 bijzondere verrichtingen, waarvan er 4 verplicht zijn. In totaal mag je 2 onvoldoendes behalen. Deze 2 onvoldoendes mogen niet in hetzelfde cluster vallen.

AVD motorexamen (Verkeersdeelname)

Als je bent geslaagd voor het onderdeel AVB mag je op voor het tweede gedeelte: het examen verkeersdeelneming AVD. Het AVD examen leg je af op de weg, wanneer je dit examen haalt, mag je je motorrijbewijs ophalen bij het gemeentehuis!

Motorrijbewijs bij Rijschool Kalai

Drie categorieën motorrijbewijzen: A1, A2 en A

Er zijn drie categorieën motorrijbewijzen. Welke categorie motorrijbewijs (A1, A2 of A) je nodig hebt, hangt af van motorvermogen, je leeftijd en ervaring:

 • Categorie A1 is voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar.
 • Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar.
 • Categorie A is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar.

Overstappen naar een zwaardere motor

Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A1, kun je overstappen naar de middelzware motor (A2). Om je rijbewijs te krijgen hoef je enkel een AVD (Verkeersdeelname) af te leggen. Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2, mag je overstappen naar de motor met onbeperkt vermogen (A). Ook dan hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming te doen.

A2 en A motorrijbewijs rechtstreeks halen

Je kunt ook gelijk je rijbewijs halen voor A2 en A. Voor beide categorieën moet je dan een theorie-examen en de twee praktijkexamens doen. Vanaf 24 jaar mag je direct opgaan voor het rijbewijs A (onbeperkt vermogen). Je moet dan een theorie-examen en de twee praktijkexamens doen.

Het is ook mogelijk om vanaf 21 jaar voor je A2 Code 80 te gaan. Dat houdt in: Je lest op een A motor (Meer dan 35KW) en je krijg je A2 rijbewijs. Na 2 jaar mag je die dan overzetten naar een A rijbewijs, tenzij je voor die tijd 24 wordt. Dan mag dat vanaf je verjaardag.

Motorrijles bij Autorijschool Gouda

 • Jonge instructeur
 • Lestijden: ma t/m za van 7.00 uur tot 22.00 uur
 • Betaling in termijnen
 • Geen wachttijden, meteen beginnen
 • Spoedcursus mogelijk
 • Motorrijles in Gouda, Waddinxveen, Boskoop, Reeuwijk, Nieuwebrug aan de Rijn, Nieuwerkerk aan de IJssel, Moordecht, Nesselande, Bodegraven, Moerkapelle, Zevenhuizen, Haastrecht, Stolwijk en Oudewater.

Introductie motorrijles

Wil jij weten hoe het is om motor te rijden? Volg een introductieles voor een mooie prijs. En ervaar hoe jij het vind om op een motor te zitten!