Aanhanger Rijbewijs

Bij ons haalt u snel en gemakkelijk uw aanhanger rijbewijs (E achter B).

Rijbewijs E achter B halen? (Caravan, trailer, aanhangwagen)

Voor het rijden met een aanhangwagen, caravan of trailer gelden er voorwaarden en restricties. Soms volstaat rijbewijs B. Maar bij zwaardere en combinaties heb je ook rijbewijs E achter B nodig. Wil je bijvoorbeeld een paard vervoeren, dan is een B-rijbewijs niet genoeg.

Heb jij je B rijbewijs nog niet? Dan zul je die eerst moeten halen, het rijden van auto en aanhanger is niet te combineren. Kijk hier voor meer informatie: Rijbewijs B halen

Mag je met je autorijbewijs met een aanhanger of caravan rijden?

Aanhanger Rijbewijs bij Rijschool Kalai
Bij ons heb je een hoge kans van slagen!

Er zijn twee situaties waarbij je een aanhanger of caravan mag trekken met enkel een B-Rijbewijs:

  • Als de aanhangwagen in totaal (massa leeg voertuig + laadvermogen) niet meer dan 750 kilo weegt.
  • Als de aanhanger zwaarder dan 750 kilo is, maar de toegestane maximum massa van de totale combinatie (trekkend voertuig plus aanhangwagen) 3500 kilo of minder is.

Voor beide voorwaarden geldt dat het werkelijk te trekken gewicht niet zwaarder mag zijn dan het trekvermogen van de auto. Het trekvermogen staat op je Voertuigbewijs.

Rijbewijs E achter B (voor aanhangwagen, paardentrailer of caravan) halen?

Je hebt een rijbewijs B (achter) E nodig om te rijden met een zwaardere aanhangwagen, boottrailer of caravan. Je kan bij ons een beproefde rijopleiding voor auto’s met een zwaardere aanhanger volgen. Vaak ben je al binnen 7 tot 10 rijlessen ver genoeg en kun je met succes je praktijkexamen afleggen.

Je leert onder andere hoe je verkeerssituaties moet inschatten en hoe je het beste ver vooruit kan kijken, ook leer je bijzondere verrichtingen uit te voeren en ‘hoe om te gaan met obstakels’. Je krijgt les in de omgeving van Gouda, Waddinxveen, Boskoop, Nieuwerkerk aan de IJssel, Moordecht en Nesselande. Op die manier krijg je veel verschillende verkeerssituaties mee.

[Meer weten over je rijbewijs halen voor een auto + aanhangwagen? Neem contact met ons op. ]

Vermijd risico’s voor je onderneming

Vaak vervoeren bedrijven zware objecten met lange opleggers en aanhangers over langere afstanden. Dan staat er zakelijk vanalles op het spel. Reputatie- en bedrijfsschade als gevolg van een beoordelingsfout achter het stuur wil je natuurlijk voorkomen. Een rijbewijs E achter B voor auto’s met een aanhanger neemt onzekerheden bij coureurs weg en beperkt bedrijfsrisico’s.

Veilig de weg op met je caravan

Bij lichtere/ kleinere caravans wordt de verplichting van E achter B bepaalt door het gewicht en lengte van de caravan. Het risico met het rijden van een caravan wordt vaak onderschat. Je rijdt er weinig mee en daarnaast is achteruit rijden met een combinatie niet voor iedereen ‘piece of cake’. Als je zekerder de weg op wilt en de speciale verrichtingen onder de knie wilt krijgen is het nemen van rijles en doen van praktijkexamen voor het rijbewijs voor een auto met aanhangwagen geen overbodige luxe en zeker aan te raden.

De regels voor rijbewijs BE

De aanhanger of oplegger bij rijbewijscategorie BE mag sinds 19 januari 2013 niet meer wegen dan 3500 kilo (toegestane maximummassa) en niet langer zijn dan 18,75 meter. Alleen onder bepaalde voorwaarden mag de aanhanger op oplegger afwijken van de norm. Als je vóór 19 januari 2013 in het bezit van een rijbewijs BE was, dan blijven voor jou de oude regels van kracht en geldt er geen maximumgewicht voor aanhanger of oplegger.

Twijfel je over wat je mag en/of nodig hebt? Bel ons gerust voor advies. 

In één dag je BE rijbewijs halen? 

Volg een spoedcursus auto + aanhanger. Neem contact op voor de voorwaarden en mogelijkheden.

Is het rijbewijs BE wel of niet verplicht?

Wil je precies weten wanneer je wel of niet verplicht bent om in het bezit te zijn van een rijbewijs E achter B? Voor de meest recente wetgeving en regels verwijzen we je naar de site van de Rijksoverheid (link: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs/vraag-en-antwoord/met-welk-rijbewijs-mag-ik-een-motorvoertuig-met-aanhangwagen-besturen.html). Je kan ons natuurlijk ook bellen of mailen.